Záhradné grily
Kupujete svoj prvý gril? Je toho veľa, čo treba zvážiť: drevené uhlie alebo plyn, väčší alebo menší?
Plynové grily vs. grily na drevené uhlie
Aj keď existuje niekoľko štýlov grilovania, výber grilu je v podstate otázkou plynu alebo dreveného uhlia. Oboje vám môže poskytnúť vynikajúce výsledky.
Grilovanie s dreveným uhlím
Pri týchto griloch zapálite oheň dreveným uhlím (napríklad briketami). Na prácu s grilom na drevené uhlie potrebujete zásobu dreveného uhlia, takže ak ho nemáte, grilovačka sa skončila.
Dym z dreveného uhlia však naplní vaše jedlo neodolateľnou chuťou varenia na dvore. Chuť nie je taká zreteľná pri rýchlo grilovaných veciach, ako sú kuracie prsia a hamburgery, ale pokiaľ budete mäso grilovať dostatočne dlho a pomaly, na mäse zachytíte úžasné tóny dymu a dreva.
Pri grilovaní na drevenom grile využívate na reguláciu teploty vetracie otvory a tlmiče na ovládanie nasávania vzduchu, ktoré buď zväčšujú alebo zmenšujú plameň.
Výhody grilov na drevené uhlie:
- Zvyčajne sú lacnejšie ako plynové grily
- Vytvára chutnejšie jedlá z dreveného dymu
Nevýhody grilov na drevené uhlie:
- Teplotu je ťažšie kontrolovať
- Potrebujete mať po ruke brikety alebo drevené uhlie
- Popol sa ťažšie čistí
- Doba prípravy ohňa (správne zahriatie trvá asi 30 minút)
Grilovanie s plynovým grilom
Plynové grily sú pohodlné a využívajú propánové nádrže, ktoré zabezpečia dlhé a bezproblémové grilovanie.
Na rozdiel od grilov na drevené uhlie sa plynové grily zahrievajú rýchlo. Zapálite ich a v závislosti od toho, čo potrebujete grilovať, sú často pripravené na použitie za menej ako 10 minút.
TIP: Vyskúšajte naše záhradné grily s varičom.
Ak chcete pohodlie a možnosť grilovať okamžite, plyn je tou správnou voľbou.
Teplotu môžete ovládať aj jednoduchým otočením gombíka. A keďže väčšina plynových grilov má viacero horákov, bez námahy vytvoríte odlišné oblasti grilu, kde je teplejšie a chladnejšie miesto – čo je praktické pri grilovaní viacerých druhov jedál.
Keďže tu nehorí drevené uhlie, nie je ani dym. Grilované jedlo je ukrátené o “táborákovú” chuť.
Výhody plynových grilov:
- Jednoduché ovládanie teploty pomocou gombíkov
- Viaceré miesta pre rôzne teplotné zóny
Nevýhody plynových grilov:
- Jedlo má menej údenú chuť
- Vo všeobecnosti sú drahšie ako grily na drevené uhlie